beats by dre cheap

KULAMBARE NAD SARAJEVOM

Autor: Ferid Ferko Šantić
Ferid Ferko Šantić: Helem, kulambare nanijetile da svoju kulambarsku svadbu prirede nigdje drugo do u Sarajevu. I ni u koji drugi vakat nego u uzvišenom Ramazanu i to baš uoči dvadeset sedme ramazanske noći. Nevjerovatno! Ako ni zbog čega drugog onda samo zbog ovoga ovo je bio pokušaj posebnog poniženja i uvrede bosansko-hercegovačkih muslimana.
Pa kad bi neko nekim nedostojanstvenim činom pokušao da uvrijedi kršćane/hrišćane u Parizu, Londonu, Moskvi... pa da, recimo u oči božoćne noći priredi nešto što skrnavi svetost božićnog čina kakva li bi reakcija tamošnjih žitelja bila.
Sarajevo su, u historiji njegovoj, pogađale i pohodile nebrojene muke, boleščine, katastrofe, ratovi, opsade, požari, poplave... ali nikad do sad na njega jurtisale, tj. navalile nisu i to grupno, organizirano što bi se kazalo, niko drugi do kulambare. Lingvisti bi riječ „kulanbara“ predstavili ovako:
kulambàra, f (ar-perz.) < tur. gulâmpare »homoseksualac« < perz. gulambare < ar. gulam »mladić« i perz. bare »prijatelj, ljubavnik«.

Znači, riječju „kulambara“ u jeziku bosanskome označava se onaj što mu danas tepaju engleskom riječju „gay“. Neki koriste još „umiljatiji“ termin „homoseksualac“, a političari znaju kazati i "osobe s drukčijim stilom života" ili "osobe s drukčijim potrebama".

U prošlosti su ih zvali i "sodomiti", uranisti....." a u gotovo svim dunjalučkim jezicima imaju neko posebno ime. Tako u švedskom jeziku jednog kulambaru označavaju kao „fikus“ što je nazivi za sobni cvijet.

A onda je odnekud došlo ono „peder“. Izvorni oblik riječi "peder" je u grčkoj riječi paiderastēs (παιδεραστής) što doslovno znači "ljubitelj (εραστής) dječaka (παιδός)".

U Klaićevom rječniku stranih riječi piše:
pederastija grč. (pais, 2. paidos - dječak + erao - živo želim, žudim) homosekusalno spolno općenje muškaraca, osobito starijih, s dječacima;
pederast - muškarac odan pederastiji, homoseksualac, pigist, uranist, tubas; u dnevnom govoru peder.

Helem, kulambare nanijetile da svoju kulambarsku svadbu prirede nigdje drugo do u Sarajevu. I ni u koji drugi vakat nego u uzvišenom Ramazanu i to baš uoči dvadeset sedme ramazanske noći. Nevjerovatno! Ako ni zbog čega drugog onda samo zbog ovoga ovo je bio pokušaj posebnog poniženja i uvrede bosansko-hercegovačkih muslimana.

Pa kad bi neko nekim nedostojanstvenim činom pokušao da uvrijedi kršćane/hrišćane u Parizu, Londonu, Moskvi... pa da, recimo u oči božoćne noći priredi nešto što skrnavi svetost božićnog čina kakva li bi reakcija tamošnjih žitelja bila?


Pitanje je sad, da li će Bosna u Europu ući lakše s pederima ili bez njih?
A u Sarajevu se nađoše oni koji dreknuše: ”To su ljudska prava..., ne dirajte ih nisu oni bolesni oni su tako rođeni...”
Jes, svako ima pravo da živi na ovom dunjaluku. Ali kad su u pitanju kulambare oni su vjerovatno tako rođeni. Ali su rođeni bolesni. Zar je to neka novost. Milioni osoba se rode sa nekom bolešću, sa nekom mahanom. Tako se i kulambare, vjerovatno rode sa svojom mahanom. Oni su, znači osobe pod mahanom, kako se to u jeziku bosanskome kaže.

A odkad je svijeta i vijeka onaj ko je pod mahanom nastoji se liječiti, izliječiti. Nastoji lijeka naći svojoj mahani. Međutim, kulambare ne bi da se liječe nego bi da svoju mahanu i drugima preporuče kao ”vrijednost”, kao ”modernost”. I onda hajd’mo pravit kulambarsku svadbu, gay paradu, gay festival... nigdje drugo nego u Sarajevu i to u pomenuto vrijeme.

Kad nisu pomogli svi govorni, pismeni, medijski... protesti upućeni od strane bošnjačkih zvaničnika onda su sinoć svoj protest iskazali i oni koji su svojim životima spremni braniti i odbraniti čast, obraz, dostojanstvo... muslimana. Neka im je jedan plah AFERIM! I ovako sijed i nekadar i sam bi im se pridružio jer ”poniženje je gore od ubistva” pouka je i poruka od Onog koji sve stvara i rastvara.

A one koji poput Asima Bešlije svojim piskaranjem zakukaše kako smo se zbog odbrane svojeg sopstvenog obraza i sikterisanja kolombarske rulje, navodno obrukali pred Europom samo bih pitao:
Pa je li to mi naše ”europstvo” trebamo dokazati time što će mo iz te iste Europe prihvatiti sve moguće poroke, počev od droge, prostitucije... pa sad i kolombarske ”svadbe”? Neka vas je stid i sram sve vas koji bi ste zarad svoje ulizivačke svijesti pljunuli na sve svoje duhovne, kulturne.... vrijednosti. Čak bi i svoje sopstveno prkno, ako zaištu, ”europski” dali kulambarama. Kakvi oni takvi i vi.
Komentari:
tutinac (2008-09-27 16:59:57)
Ja sam svoj komentar dao na "Front osudjuje..."sto sam rekao tamo dodajem i za Besliju:Vodi ih kuci...Asimeeee!Pederi,fuj!

da (2008-09-27 13:52:05)
Dali PRAVA i SLOBODE mogu biti to sto jesu ako se pozivajuci se na njih ugrozavaju prava i slobode drugih.A to se desilo u pravo u Sarajevu u svetom mjesecu Ramazanu i noci koja je za muslimane najsvetija i vrijednija od svih ostalih noci.Zna se da se tog dana Bosnjaci vjernici pripremaju i masovno odlaze u dzamije.Za mene je to cista provokacija,negiranje i omalovazavanje bosnjackog identiteta,nedostatak respekta prema bosnjackim religioznim osjecanjima i pokusaj da se sve to jednostavno u Sarajevu proglasi kao nevaznim i nebitnim.Jako je tragicno sto oni koji to imaju na uma i planiraju uvijek upravo medju Bosnjacima nadju"SVOJE PRODUZENE RUKE","prodane duse" koje za njih obavljaju taj prljavi posao.

Hazim (2008-09-26 16:20:57)
Selam.Hvala Allahu kada imamo ove ljude koji se jos bore za vjeru,pravdu,cast i t d.U evropi granice su samo za muslimane,za kulambare je neima.Kada malo bolje razmislim u Bosni nije bilo volikog zla(droga,kulambare,sverc ljudima...)danas ima svega.To je evropa.Ja mislim da moze Bosna bez evrope,kao sto je bez Turske izdrzala.Hvala ovim momcima sto su ih rastjerali.Da ih Allah nagradi Dzennetom.Sta bi smo mi bez njih.To su ljudi koji kazu i djelom potvrde.Selam.

Ferid (2008-09-26 15:21:15)
Neznam ko je ta gnjida bošnjačka, taj Asim Bešlija. Po tekstovima njegovim sudim da je jedan od odroda tipa Senada Pećanina, Senada Avdića....Na pitanje "ko stoji iza njih" moglo bi se jedino reći da iza njih stoji njihova sopstvena ljigava, ulizivačka, murtatska, munafička.... svijest.

Ferid Ferko Šantić

mensur (2008-09-26 13:06:32)
Ovaj Asim Beslija je poznati neprijatelj bosnjaka a narocito su mu mrski vjernici.Nije mi jasno kako je moguce da neko konstantno javno vrijedza jedan citav narod.Zasto neko ne pokrene njegovu odgovornost.Poslednja kolumna poziva na linc muslimana.Ko stoji iza njega????????
Izvor:  BOSNJACI.Net

UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
http://1204.blogger.ba
01/10/2008 14:08