UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU

" A zasto oni ne putuju po svijetu, pa da srca njhova shvate ono sto treba da shvate i da usi njihove cuju ono sto treba da cuju, ali, nisu slijepe oci u glavi, vec srca u grudima. " ( El-Hadždž, 46. Casni Kur'an )

31.03.2005.

Mudre izreke Hasana el-Basrija

Mudre izreke i price ( o ) Hasana el-Basrija...

Da se podsjetimo i ne zaboravimo … El-Hasan El-Basri


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Da se podsjetimo i ne zaboravimo …
El-Hasan El-Basri je simbol islamske pobožnosti rođen 642. godine u Medini, umro 728.godine u Basri. Živio i život posvetio osnovnoj misli: Život posvećen Bogu kroz aktivno učešće u tokovima ovog svijeta određen je njegovom upotrebnom a ne finalnom vrijednošću. Govorio bi…o ovome svijetu:

«Nikome se ne čudim kao čovjeku koji misli da zaljubljenost u ovaj svijet ne spada u velike grijehe .Tako mi Allaha dž.š. ljubiti (voliti) ovaj svijet je najveći grijeh! Zar se svi drugi grijesi nisu izrodili iz ovog svijeta? Zar se ne obožavaju idoli i ne griješi prema Bogu samo zato što se odviše ljubi (voli) ovaj svijet i što mu se robuje više nego ičem? «

«Vallahi, nijedan čovijek nije dobio ovaj svijet a da nije izgubio dostojanstvo i vjeru.»

«Tako mi Allaha, neće niko dinar uzvisiti a da ga Allah dž.š. neće poniziti na sudnjem danu.Iblis je, koji je za sva vremena proklet , kada su iskovani dinar i dirhem, stavio na glavu i jedan i drugi rekavši :» Ko vas bude volio, moj je istinski rob koga ću moći okretati kuda mi bude volja . Kad ljudi zavole ovaj svijet , onda me ne brine da će kipove obožavati i drugo božanstvo za svoga gospodara uzeti. Jer njih će ljubav prema dunjaluku odvesti u najveću propast. »

« Ko je upoznao Stvoritelja i Gospodara svoga, zavolio Ga je i dao je prednost onome što je u Njega.

Ko je spoznao ovaj svijet i njegovu obmanu, napustio Ga je .»O odgoju i moralnim vrlinama :« Meni je draže pomoći bratu u vjeri , kada mu je moja pomoć potrebna , nego povući se u džamiju mjesec dana čineći ibadet. Darežljivost, oprost i otrpljenje vrline su lijepo odgojena čovjeka . Čovječnost se ogleda u čovjekovoj iskrenosti , pružanju pomoći braći u vjeri, činjenju dobra i otklanjanju neugodnosti od susjeda.»

«Plemenit čovjek žuri učiniti dobro što prije, a pokvarenjak odugovlači s činjenjem dobra i od njega bježi.»

«Nije pravedan onaj koji traži da ga poštuješ, a on ti uskraćuje svoju pomoć»

«Čuvaj se Allahovih dž. š. Zabrana , bićeš pobožan!

Budi zadovoljan što ti je Allah dž.š. dao, bićeš bogat!

Budi dobar susjed bit ćeš vjernik!

Voli ljudima ono što voliš seb, bićeš pravedan!

Ne smij se mnogo jer to umrtvljuje tvoje srce i čitavo tijelo!

Darežljivost i iskrenost najbolja su svojstva.»

«Nema vjere onaj tko čovječnosti nema»

«Znanje je bolje od nasljedstva; odgoj je najčistiji obraz; pobožnost je najsigurnija opskrba; ibadet je najbolja zarada; razum je najbolji vodić; lijepo ponašanje najbolji je drug; blagost je najbolji pomoćnik; zadovoljstvo je najveće bogatstvo; Allahova pomoć je najbolja pomoć; a sjećanje na smrt najbolji je propovjednik»

«Allah dž.š. će uvesti u Dženet i obasuti milošću čovjeka koji je dobar prema roditeljima , samilostan prema podčinjenima , brižan prema siročetu i zaštitnik nemoćnih.»

Savršen čovjek je onaj, u koga se nađe četvero:

• vjera koja ga upućuje

• razum za kojim se povodi-plemenito porijeklo koje ga čuva i

• stid koji mu dostojanstvo štiti.

A u koga se nađe makar jedno od ovoga, on je u svom narodu među odabranima» …

«Dvoje ne mogu nikada zajedno: zadovoljstvo i zavist.

Dvoje se nikada ne razdvajaju: pohlepa i mržnja.

Čovjek gospodari razumom, darežljivošću i blagošću.»

«Ne idi nikom osim onom čijem dobru se nadaš, od čije vlasti ne strahuješ, čiji blagoslov očekuješ i čijim znanjem ćeš se moći okititi.»

o traženju oprosta i upućivanju dova:…«Moj Bože, koje podložniji propasti i pogrešci od mene, a ko je dostojniji oprostu i poklonu od Tebe! Ti si me stvorio slabašnim pa ja nisam kadar od sebe štetu odbiti niti sebi korist pribaviti.

Moj Bože, tvoje znanje o meni je vječno, Tvojoj odredbi ja ne mogu umaći niti se tvojoj odluci suprotstaviti .

Tvojom voljom ja sam Ti pokoran, a od Tebe je pomoć i dar. Ogriješio sam se o Tebe sa Tvojim znanjem; pa argument je Tvoj. Tako Ti obaveze na milost, ulij strah u moje srce – da mi nada bude samo u Tebe i strah samo od Tebe!

Moj Bože, koji si najmilostiviji, blagoslovi Muhameda – posljednjeg vjerovjesnika, a meni i svim vjernicima podari oprost.» Dovoljan mi je Allah i divan

li je On gospodar.»Kada bi polazio na put, Hasan je učio ovu dovu:« - O Ti koji, kada mu se štogod na čuvanje povjeri, to na najbolji način sačuva i izvrši, ostavljam Ti na čuvanje ono što mi je nepoznato kao i ono što mi je poznato: porodicu, djecu i sve što imam; sačuvaj mi to , o Ti kod koga ulozi ne propadaju!»

U časovima brige i tuge Hasan je učio:

« - O Ti koji si zadržao ruku Ibrahimovu kada je htio sina kurban učiniti dok su jedan drugom povjeravali , pa je sin govorio: «Postupi blago oče!», a Ibrahim dodao:»Strpi se na odredbu našeg Gospodara, sine moj!»

- O Ti koji si odredio da karavan bude od pomoći Jusufu kada se našao u pustom kraju i na dnu bunara, da bi ga kasnije, nakon ropstva, postavio za upravitelja!

- O Ti koji si čuo šapat Ez Zennunov u trima tminama!

- O Ti koji si Jakubu A.s. vid povratio i tugu njegovu u veselje pretvorio!.

- O Ti koji si se smilovao suzi Davudovoj i koji si odagnao bolest Ejubovu!

- O Ti koji se odazivaš dovi nevoljnika kada Te moli, i koji izbavljaš od nevolje onoga koji Te zamoli i u Tebe nadu gaji!

- O Ti koji si jedini istinski Stvoritelj i Gospodar kome se ibadet čini!

- O Ti koji čuješ molitvu tihu, koji otklanjaš svaku nevolju! Molim Te, blagoslovi Tvoga odabranog vjerovjesnika i roba kojim si zadovoljan, Muhameda, njegovu porodicu i drugove! A mene sačuvaj od svega što me u brigu baca i od mene odagnaj tugu moju, o Najbolji, od koga se svako dobro traži, i Najčasniji u koga se nada gaji, O Najmilostiviji, čija milost se moli, podari mi dobro koje si samo Ti dostojan podariti! O Najmilostiviji! «Dovoljan mi je Allah! Divan li je on gospodar!»

Kada bi ulazio u mezaristan (harem), Hasan je učio:

• Moj Bože, Gospodaru ovih istrulih tjelesa i izmrvljenih kostiju, čiji su vlasnici otputovali sa svijeta ovog vjerujući u Tebe i nadajući se milosti Tvojoj, pošalji im od Sebe nadahnuće, a selam od mene! (Za ovu dovu Hasan je rekao:» Kada je neko prouči, za njegov oprost mole svi umrli od vremena kada je Allah dž.š. svijet stvorio pa do Dana sudnjega.)

U bolesti Hasan je molio:

• Bože, nemoj me učiniti od onih koji, kada obole, tada se kaju, a čim ozdrave, opet u iskušenje padaju, a kada osiromaše, tužni budu! Bože, podari mi zadovoljstvo onoga koji je Tobom zadovoljan! Čuvaj me u ovom mom životu, a i poslije moje smrti!

Poštovana braćo i sestre svedimo svoje račune i molim Allaha dž.š. da nas uputi i da se i mi u svojim djelima ugledamo na Hasana Basrija simbola islamske pobožnosti. Amin!

Biti će još kazivanja o našem velikanu ako Bog da.

Napomena : Izbor teksta izvršen iz knjige Čujem šum prijatelja ne vidim u izdanju IZ Zagreb 1989. god

Hvala Bogu na milosti i daru i opet nastavljamo kazivanja Hasana El – Basrija koja su ostala zabilježena hvala Bogu te navodimo neka:Iskre mudrosti i savjeti….* Naša vjera je čvrsta, a istina je zaista teška. Čovjek je slab i nemoćan; zato neka se zaprti onoliko koliko može nositi. Jer ako se pretovari obavezama, strahovati je zbog mrzovolje i napuštanja poslova.

*Bolest čisti tijelo kao što zekat čisti imetak. Tijelo koje ne zna za bolest je kao imetak koji se ne čisti zekatom: u njemu nema napretka.

*Ispravno mišljenje i pobožnost najbolja su djela. Ko svoj život po njima uredi , sigurno je da će se spasiti.Svako drugi neka preispita svoje življenje. Ispravno mišljenje je kao ogledalo u koje se rastavljaju dobra od hrđavih dijela. Ko se osloni na ispravno mišljenje, spasiće se, a ko ga zanemari, propašće.

* Da nema zaborava umnožili bi se fekihi (pravnici).

*Čuvaj se troga spriječićeš šejtanu prilaz:

nikada se ne osamljuj s tuđom ženom pa makar govorio da je podučavaš Kur'anu;

nikako ne idi vladaru makar govorio da mu naređuješ činjenje dobra, a zabranjuješ činjenje zla;

ne sjedi sa novatorom u vjeri jer će ubaciti otrov u tvoje srce i tako ti pokvariti vjeru.

* Traži slast u trome: u namazu, u učenju i razumjevanju Kur'ana i u zikru. Ako u tome nalaziš slast, idi i budi radostan! U protivnom, znaj da su tvoja vrata zatvorena, pa ih nastoj otvoriti!

*Da nije smrti, bolesti i nemaštine, čovjek se ne bi nikada pokorio. Jer, čak i pored ovog troga , on je nestrpljiv.

*Ljudi, mi smo, takomi Allaha, stvoreni za vječnost, a ne za prolaznost. Mi se samo selimo iz kuće u kuću.

Čuvajte se pobožnjaka koji je neznalica i učenjaka koji je razvratnik, ta oni su veliko iskušenje za svakog.

Čovječe, ne zavaravaj se s tvrdnjom da je čovjek s onim koga voli. Nećeš biti s dobročiniteljima sve dok ne budeš radio kao oni…

Ovaj narod će biti u dobru i pod Allahovom džellešanuhu okriljem sve dok dobri u njemu ne budu bili samilostivi prema zlikovcima, dok dobročinitelji ne budu veličali razvratnike i dok učeni ne budu težili upravljačima. Međutim, kada bude obratno, Allah džellešanuhu će od tog naroda dići svoju milost i zaštitu. Natovariće im na vrat zlikovce koji će ih stavljati na teške muke. A Allahova džellešanuhu kazna zaista je još žešća, a uz to je i vječna. Allah džellešanuhu će uliti kukavičluk u njihova srca.

Čudan li je ovaj čovjek! Dva čuvara i pratioca ga nikada ne ostavljaju sama. Njegov jezik im je pero, a pljuvačka – tinta. A on opet govori ono što ga se ne tiče!

Čovječe, želiš da se spominju tvoja dobra djela , a mrziš da se pročuju loša!Optužuješ drugog zbog sumnje, a posigurno znaš da su dva meleka zadužena za tvoje riječi i djela.

Pametan nastoji i dan i noć da što više dobra uradi, jer je u njegovom srcu strah da mu se možda neće smilovati Stvoritelj i Gospodar njegov.

Dosta je propalih jer su pohvaljeni bili.

Dosta je propalih jer su bili zavarani time što se prema njima dobrodušno bilo.

Neko je bio pohvaljen u prisustvu Allahova Poslanika , s.a.v.s., pa je Poslanik rekao:» Upropastili ste ga!Jer da je pohvalu čuo, nebi se više nikada spasio.»

Najpreče je da budeš svoj gospodar, da jezik svoj držiš svezan i da ne povlađuješ pohotama tijela.

Jogunastoj životinji nije potrebnija uzda više nego tvom nefsu (strasti).

Čovječe, ne možeš promjeniti rok određenja, niti možeš izgubiti svoju nafaku, a i uzeti nafaku drugome! Čemu onda mučno naprezanje i ubijanje duše?!

Najbolja je zlatna sredinau svemu.

Čovjek je stalno između troga:

• iskušenja koje dolazi,

• blagodati koja prolazi i

• smrti koja sve odnosi.

Ko nije bio stavljen na kušnju bio je prevaren.

Ko se borio protiv Istine, izgubio je.

Čovjek je stalna meta: iskušenjima, nesrećama ili smrti.

Ko sebe pred svijetom kudi – hvali se; a loše je to što čini.

Da nije plemenitih, zemlja bi se prolomila; da nije dobrih , stradao bi čitav narod; da nije učenih, ljudi bi bili kao životinje; da nije vlasti, ljudi bi se međusobno uništili; da nije blesavih, svijet bi bio razrušen; da nije vjetra, sve bi se ustajalo i usmrdilo!

Tri najveće propasti su:

• vođa kome se pokoriš pa te zavede,

• susjed koji širi tvoje zlo,a sakrije tvoje dobro, i

• siromaštvo koje boli zadaje.

Ako primijetiš u svog djeteta ono što mrziš, učini pokajanje Allahu dž.š. i zatraži njegov oprost, jer je to udio tvoje naravi, odnosno tvoj grijeh koji si ranije počinio.

Kada ljudi budu pokazivali svoje znanje, a izostavljali svoja djela , kada budu voljeli na jeziku a mrzili u srcu i kada budu kidali rodbinske veze, Allah dž.š. će na njih baciti svoje prokletstvo i učiniti ih i gluhim i slijepim.

Iskušenje je kazna koju uzvišeni Allah dž.š. šalje onda kada ljudi griješe iz inada.

Izbjegavati glupa čovjeka je čin približavanja Uzvišenom Allahu.

Druženje s pametnim učvršćuje čovjekovu vjeru.

Vjernika poštivati spada u služenje Allahu džellešanuhu , a pomoć Allahova zadobija se borbom protiv razvrata i grijeha.

Neka ovca ne bude pametnija od tebe: nju tjera povik i vraća pogled.

Vjernik se ne zabavlja pa da bude nemaran. On stalno razmišlja pa je zato tužno zabrinut.

Koga njegov namaz ne spriječi od ružnih i rđavih djela, udalji ga od Allaha džellešanuhu i navuče na njega Njegovu srdžbu.

UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

Napisite svoj komentar ili selam/pozdrav, poruku, itd.
[color=red] Upisite se u knjigu gostiju!

[/color]

Ja Rabbi
Gospodaru moj;´
ne dopusti da me zavara uspjeh
niti poraz baci u ocaj.
Podsjecaj me stalno,
da je neuspjeh iskusenje
koje predhodi uspjehu...

Gospodaru moj;´
nauci me da je tolerancija
najveci stupanj moci,
a zelja za osvetom prvi znak bolesti...

Gospodaru moj;´
ako mi uzmes imetak,
ostavi mi nadu,
ako mi podaris uspjeh,
podari mi snagu da savladam poraz,
ako mi uzmes blagodat zdravlja,
podari mi blagodat vjere.


Gospodaru moj;´
kada se ogrijesim o ljude,
podari mi snagu izvinjenja,
a kada se ljudi o mene ogrijese,
podari mi snagu oprosta.

Gospodaru moj;´
ako se desi da ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene...

Ja Allah
Moj Allahu podaj dosta
Onom kom je skracen mal,
Siromahu koji dodje
Izlaz traziti za svoj hal.

Grijeh je njegov, grijeh veliki,
Oprosti mu ya Rabbi,
On je jedan i grijesan,
Rob ponizni,rob Tebi.

Gospodaru grijesi moji,
Nakupljeni kao prah,
Oprosti mi Svemoguci,
Jos povecaj oprostaj.

Zastiti me od bolova
I zelju mi ispuni,
Bolesno je srce moje,
A bolesnom lijek si Ti.

Rabbi mojoj vatru reci:
«Budi hladna , budi spas»,
K'o sto si rek'o :
«Budi hladna, Ibrahimu podaj glas.»

Gdje je Musa,gdje je Isa,
Gdje je Jahja, gdje je Nuh?
O Muslime grijesnice,
Tevbu cini Allahu.
_________________
Nemoj zaliti suzama, vec se sjeti dovama,
nemoj da ti suza krene kad probudis uspomene.
K'o da dusa poleti, sva u nuru izgori,
zastane kraj kapije, Ridvan cuvar avlije.

Hadis
[i][b] Od Ebu-Se'id el-Hudrija, r.a.: "Došla je neka žena Allahovom Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., rekavši mu:
"Allahov Poslaniče, ljudi pokupiše sav tvoj govor i upute, pa odredi i za nas jedan dan kod sebe da ti dođemo pa da nas podučiš onome čemu te je podučio Uzvišeni Allah", na što reče Allahov Poslanik, s.a.v.s.: "Vi ćete se sastajati sa mnom tada i tada.", pa se okupiše žene i Allahov Poslanik, s.a.v.s. im dođe podučavajući ih ono čemu ga je podučio Uzvišeni Allah, zatim reče: "Nema ni jedne žene koja rodi troje djece a da joj ona neće biti zastor od vatre, na što jedna od žena reagova pitanjem: "Allahov Poslaniče, a dvoje djece?", pa on reče, i dvoje djece, i ponovi to." [/b][/i]

Bilježi ga imam El-Buhari u svom Sahihu, 13/292, Kitabu-l-i'tisam

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
98464

Powered by Blogger.ba